składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego 375 g
450 g szpinaku mrożonego
130 g fety
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany 18-procentowej
1 garść startego sera żółtego
Szpinak podsmażyć na patelni, odparować wodę. Dodać zmiażdżony czosnek oraz pokruszoną fetę. Dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły. Dodać śmietanę oraz ser i znowu dokładnie wymieszać aby składniki sie połączyły. Szpinakową masę przestudzić, aby była letnia. Ciasto francuskie (duży płat 375 g - 50x26) rozwinąć, posmarować masą szpinakową, zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku i pokroić na plastry o szerokości ok 1-1,5 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 C ok 15-20 minut aż ślimaczki ładnie się zarumienią.
Ciasto w środku rolady pozostaje niedopieczone mimo dwukrotnie dłuższego pieczenia.
OdpowiedzUsuńtakie niby jest, może nie do końca niedopieczone ale nie przyruminione bo w środku a do tego wciąga wilgoć z masy szpinakowej
UsuńBdb polecam serdecznie;)
OdpowiedzUsuń