czwartek, 4 lipca 2013

Polędwiczki zapiekane w szynce i cieście francuskim


składniki:

2 polędwiczki wieprzowe (ok 700 g)
1 opakowanie ciasta francuskiego (300g)
majeranek
czosnek granulowany
sól
olej rzepakowy do smażenia
2 łyżki musztardy delikatesowej
100 g szynki dojrzewającej w plastrach
1 jajko


Polędwiczki oprószyć majerankiem,czosnkiem i odrobiną soli. Obsmażyć na oleju ze wszystkich stron. Posmarować musztardą i zawinąć w plastry szynki a potem w folię spożywczą lub aluminiową.Odłożyć na godzinkę.Potem odwinąć z folii i owinąć ciastem francuskim. Ponacinać na wierzchu i posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego na 160-170 C piekarnika i piec ok 30-40 minut aż ciasto ładnie się zarumieni. Podawać pokrojone w plastry z dodatkiem sałatki z rukoli, suszonych pomidorów i pomidorków koktajlowych  skropionej olejem z pomidorków lub olejem lnianym.





1 komentarz:

  1. Przepis świetny, tylko radzę dłużej piec te polędwiczki. Nie powinno się jeść surowej czy niedopieczonej wieprzowiny. W wieprzowinie znajdują się pasożyty i bakterie.
    Polecam artykuł http://www.trener.pl/artykul1674_Czy_surowe_mieso_mozna_bezpiecznie_jesc_rss_1.html

    OdpowiedzUsuń