składniki:
150 g masła
3/4 szklanki cukru
5 jajek
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniacznej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
350-400 g czereśni
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając dodawać po jednym jajku a potem mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Tortownicę (u mnie 24 cm) natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć wypestkowane czereśnie, można też użyć agrestu,wiśni lub śliwek. Na owoce wyłożyć ciasto i wyrównać. Wstawić do nagrzanego na 170 C piekarnika i piec do suchego patyczka ok 40-50 minut. Ciasto troszkę przestudzić lub od razu wyłożyć owocami do góry wtedy ciasto tak bardzo nie rozmięknie od soku z owoców. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz