wtorek, 30 lipca 2013

Odwrócone ciasto z owocami

Pyszne ucierane ciasto z owocami. Ciasto nietypowe ponieważ owoce wrzuca sie na dno formy a po upieczeniu odwraca do góry nogami aby owoce były na wierzchu. Ciasto na formę 20-24 cm, w tej mniejszej wyjdzie wyższe.



składniki:

150 g masła
3/4 szklanki cukru
5  jajek
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniacznej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
350-400 g czereśni

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając dodawać po jednym jajku a potem mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Tortownicę (u mnie 24 cm) natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć wypestkowane czereśnie, można też użyć agrestu,wiśni lub śliwek. Na owoce wyłożyć ciasto i wyrównać. Wstawić do nagrzanego na 170 C piekarnika i piec do suchego patyczka ok 40-50 minut. Ciasto troszkę przestudzić lub od razu wyłożyć owocami do góry wtedy ciasto tak bardzo nie rozmięknie od soku z owoców. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz