niedziela, 14 lipca 2013

Sorbet z kiwi z nutką mięty

Orzeźwiający deser na upalne dni. To mój pierwszy sorbet jaki przygotowałam. Córeczka go uwielbia bo bardzo lubi kiwi.

składniki:

6 szt kiwi
1 niepełna szklanka cukru
300 ml wody
1 białko
1 łyżka soku z cytryny
kilka listków suszonej lub świeżej mięty (wedle uznania jak kto lubi bardziej czy mniej miętowy)

Przygotować miętowy syrop. Wodę zagotować z dodatkiem cukru, listków mięty i soku  z cytryny.  Wyjąć listki mięty i wystudzić.Kiwi obrać ze skórki i zmiksować,  można przetrzeć przez sito aby usunąć pestki. Połączyć z wystudzonym syropem. Dodać ubite białko i delikatnie wymieszać. Masę przelać do formy i wstawić do zamrażalnika. Przez 4 godziny mieszać co 30 minut a potem mrozić  jeszcze min.12 godzin.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz