piątek, 5 lipca 2013

Grillowana karkówka z fasolową sałatką

Uwielbiamy karkówkę z grilla i często ją przyrządzamy. Do karkówki robię różne marynaty a najlepsze  marynaty wychodzą wtedy gdy mieszam to co wpadnie mi w ręce. Do grillowanej karkówki polecam fajną sałatkę fasolową. Do sałatki można wykorzystać fasolkę świeżą ugotowaną lub konserwową

składniki:

6-7 plastrów karkówki
1 łyżeczka miodu
4 łyżki soku z cytryny
6 łyżek oleju rzepakowego
2 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku
1 łyżka przyprawy do karkówki z grilla
1 łyżeczka musztardy delikatesowej

Przygotować marynatę. Dokładnie wymieszać olej, sok z cytryny, musztardę, sos sojowy, przyprawę do karkówki, miód oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Do marynaty włożyć plastry karkówki i dokładnie wymieszać aby marynata pokryła mięso. Odstawić na minimum godzinę (ja marynuję mięso przez całą noc). Grillować aż mięsko ładnie się zarumieni, często obracać aby się nie przypaliło.




sałatka:

2 słoiczki pieczarek marynowanych (ok 320g)
200 g fasoli czerwonej z puszki lub ugotowanej
350 g zielonej fasolki szparagowej
1 pęczek natki piertuszki
do skropienia olej rzepakowy

Pieczarki osączyć z zalewy i pokroić na połówki lub ćwiartki. Fasolę czerwoną osączyć z zalewy i przepłukać. Zieloną fasolkę pokroić na małe kawałki,ugotować,przelać zimną wodą i osączyć. Natkę pietruszki posiekać.Wszystkie składniki połączyć, skropić olejem. Pyszna sałateczka w sam raz do grillowanej karkóweczki lub kiełbaski.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz