czwartek, 18 lipca 2013

Zupa krem z cukinii z koperkiem

Ten przepis to jeden z pierwszych jaki powstał po moim spotkaniu z cukinią. Warzywo to nie było znane w mojej kuchni ale szybko zadomowiło się w niej na stałe. Na blogu będzie na pewno sporo przepisów z udziałem cukinii. Do zupy można wykorzystać zarówno młodą cukinię lub starszą bardziej wyrośniętą.




składniki:

1 kg młodej cukinii
2 kopiaste łyżki posiekanego świeżego koperku
750 ml bulionu, u mnie drobiowy
2 łyżki masła
2-3 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz

Cukinię dokładnie umyć, odkroić końcówki i razem ze skórką pokroić w niedużą kostkę. Jeśli używam cukinii dużej wyrośniętej należy obrać ją ze skórki, wykroić miąższ z pestkami i dopiero pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło i podsmażyć cukinię. Następnie zalać bulionem, dodać posiekany koperek. Gotować do miękkości. Gdy cukinia będzie już miękka garnek zestawić z ognia , dodać śmietanę i całość zmiksować blenderem na gładki krem. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Zupę podałam z grzankami i prażonym słonecznikiem.

Inne zupy krem z cukinii:
Zupa krem z pieczonej cukinii i czosnku
Zupa krem z cukinii z serem pleśniowym
Zupa krem z pomidorów i cukinii
Zupa krem z cukinii i kalarepy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz