składniki:
3 kalarepki (po obraniu 500 g)
1 średnia młoda cukinia (ok 500 g)
1 garść posiekanego koperku
750 ml bulionu
1 łyżka masła
Kalarepki obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Cukinie dokładnie umyć i razem ze skórka również pokroić w kostkę nieco większą niż kalarepkę. W garnku rozpuścić masło i podsmażyć pokrojone warzywa. Następnie zalać je bulionem. Dodać posiekany koperek i gotować aż warzywa będą miękkie. Gdy warzywa będą już mięciutkie zestawić garnek z ognia i zawartość zmiksować blenderem na gładki krem. Gdyby zupa była za gęsta można dolać odrobinę bulionu. Podawać z grzankami i kleksem słodkiej śmietanki.
Polecam też:
Zupę krem z cukinii z serkiem topionym
Zupę krem z kalarepki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz