wtorek, 5 lipca 2016

Zupa krem z cukinii i kalarepy

Robiłam już wielokrotnie zupkę krem z cukinii a także zupkę krem z kalarepy. Teraz w jednej zupce połączyłam oba te warzywa. Wyszła bardzo pyszna zielona zupka krem w sam raz na letni obiadek.

składniki:

3 kalarepki (po obraniu 500 g)
1 średnia młoda cukinia (ok 500 g)
1 garść posiekanego koperku
750 ml bulionu
1 łyżka masła

Kalarepki obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Cukinie dokładnie umyć i razem ze skórka również pokroić w kostkę nieco większą niż kalarepkę. W garnku rozpuścić masło i podsmażyć pokrojone warzywa. Następnie zalać je bulionem. Dodać posiekany koperek i gotować aż warzywa będą miękkie. Gdy warzywa będą już mięciutkie zestawić garnek z ognia i zawartość zmiksować blenderem na gładki krem. Gdyby zupa była za gęsta można dolać odrobinę bulionu. Podawać z grzankami i kleksem słodkiej śmietanki.

Polecam też:
Zupę krem z cukinii z serkiem topionym
Zupę krem z kalarepki





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz