czwartek, 21 lipca 2016

Okrągła cukinia faszerowana mięsem i ryżem

W tym roku po raz pierwszy posadziłam okrągłą cukinię. Smakuje oczywiście tak samo jak ta podłużna ale zawsze inaczej i ciekawiej prezentuje się na talerzu. Swoje cukiniowe kule nadziałam mięsem i ryżem.




składniki:

5 okrągłych cukinii o średnicy ok 8-10 cm
500 g mięsa mielonego z indyka
125 g ryżu (1 większy woreczek)
1 cebula
majeranek
sól,pieprz
olej do smażenia
starty ser żółty do posypania

sos pomidorowy
1 słoik (500 ml) lub puszka pomidorów krojonych
sól,pieprz
cukier
majeranek

Cukinie dokładnie umyć. Odciąć wierzchołki z ogonkami i wydrążyć miękki miąższ z pestkami. Lekko posolić w środku i odstawić do góry nogami na ściereczce aby spływał sok. Ryż ugotować, osączyć i przestudzić. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, zrumienić na oleju. Następnie dodać mięso mielone z indyka. Smażyć aż z patelni odparują płyny, dobrze doprawić do smaku solą pieprzem i majerankiem. Potem dodać ugotowany ryż. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku jeśli jeszcze potrzeba. Gotowym farszem nadziać wydrążone cukinie. Nadziane cukinie ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 40-45 minut, funkcja termoobieg. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym serem żółtym.

Przygotować sos pomidorowy. Pomidory krojone zmiksować blenderem na gładką masę. Zagotować, do smaku doprawić przyprawami i cukrem.

Na talerz nalać kilka łyżek sosu i upieczoną cukinię i podawać.

Polecam też:
Cukinię faszerowaną mięsem i pieczarkami






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz