składniki:
ok 2 l bulionu
ok 250 g szczawiu
sól
5-6 łyżek śmietany
3 łyżki mąki pszennej
ok 1,5 kg ziemniaków
2-3 łyżki smalcu ze skwarkami
1 cebula
Do garnka wlać bulion i zagotować. Szczaw drobno posiekać i wrzucić do gotującego bulionu. Gotować ok 10 minut. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru z zupy. Zabielić zupę, do smaku dosolić. Gotową zupę zmiksować blenderem dla uzyskania jednolitego koloru. Ziemniaki obrać i ugotować. Smalec ze skwarkami rozpuścić na patelni. Na tłuszczu zrumienić pokrojoną cebulę. Do ugotowanych i odcedzonych ziemniaków dodać zawartość patelni i utłuc tłuczkiem. Na talerz nałożyć kopczyki utłuczonych ziemniaków, obok wlać zupę szczawiową i podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz