sobota, 30 stycznia 2021

Surówka ze słoika

Surówka ze słoika to prosty i pyszny dodatek do obiadu. Nazywna również surówką miesieczną ponieważ można przechowywać ją w lodówce do miesiąca, nie trzeba jej pasteryzować. Im dłużej stoi tym lepsza w smaku.  Nie wiem czy wytrzyma dłużej bo u mnie schodzi bardzo szybko więc nawet nie zdołałam sprawdzić co się z nią dzieje po miesiącu. Doskonale się sprawdza gdy brakuje czasu na przygotowanie surówki, wtedy szybko sięgam do lodówki i dodatek do obiadu jest. Podejrzewam, że jakby ją zapasteryzować to spokojnie może postać długo i bez lodówki tak jak inne przetwory ale takich to robię całe mnóstwo.


składniki:

2 kg białej kapusty
2 czerwone papryki
4-5 marchewek
2 cebule

zalewa:

3/4 szklanki oleju rzepakowego
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki octu 10 %
1, 5 łyżki soli

Kapustę dobno pokroić lub poszatkować na szatkownicy do kapusty. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę pokroić w paseczki a cebulę w drobną kostkę. Wszystkie warzywa przełożyć do dużej miski i dokładnie wymieszać. Składniki zalewy zagotować i zalać warzywa. Wymieszać i zostawić do wystudzenia. Potem przełożyć do słoików, ułożyć ściśle. Słoiki zakręcić i wstawić do lodówki. Można zajadać od razu ale lepiej smakuje jak się troche przegryzie, najlepsza jak dla mnie po kilku dniach jak dobrze się przegryzie w zalewie.

 

2 komentarze:

  1. nie trzeba tego pasteryzować ? ile czasu taka surówka postoi w lodówce ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak podałam. Bez pasteryzowania, do miesiąca w lodówce.

      Usuń