poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Zupa krem z kalarepki

Kolejna propozycja na wykorzystanie kalarepki to pyszna delikatna i kremowa zupka. Bardzo szybko się ją robi i świetnie smakuje. Można ja podać z dowolnymi dodatkami.

składniki:

3-4 kalarepki (700 g po obraniu)
3 duże ziemniaki (500 g po obraniu)
1,5 l bulionu drobiowego
2-3 łyżki kwaśniej śmietany 18 %
sól do smaku
natka pietruszki do posypania

Kalarepkę obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Ziemniaki również obrać i pokroić w kostkę. Warzywa przełożyć do garnka zalać bulionem i gotować do miękkości. Gdy warzywa będą już miękkie zestawić z ognia i dodać śmietanę. Następnie wszystko zmiksować blenderem na jednolitą masę. Gotową zupkę nałożyć na talerze i podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym, ja posypałam tylko posiekaną natką pietruszki i oprószyłam pieprzem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz