piątek, 14 sierpnia 2015

Kruche ciasto wiśniowe

Zapraszam na pyszne kruche ciasto w wersji wiśniowej. Ciasto podobne nieco do pleśniaka. W środku są wisienki i pianka z dodatkiem kiślu.

składniki:

kruche ciasto
500 g mąki pszennej, u mnie typ 500 
250 g masła
100 g cukru
6 żółtek
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

piana
6 białek
120 g cukru
2 opakowania kiślu wiśniowego (po 38 g)

oraz
wiśnie ok 500-600 g

Przygotować kruche ciasto. Na stolnicy wymieszać mąkę z cukrem, cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Dodać masło i posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Blaszkę o wymiarach 25x35 wyłożyć papierem i jedną częścią ciasta wylepić dno blaszki. Aby ciasto nie lepiło się do rąk oprószyć je mąką. Na cieście ułożyć wydrylowane wiśnie. Przygotować pianę. Białka ubić na sztywno. Następnie porcjami dodawać cukier. Ubijać aż cukier sie rozpuści. Potem dodać kiśle i jeszcze chwilę ubijać aby składniki sie połączyły. Gotową pianę wyłożyć na wiśnie. Drugą część ciasta porwać i posypać wierzch ciasta. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec do zarumienienia ok 40-45 minut. Przed krojeniem ciasto dobrze wystudzić. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.




4 komentarze:

  1. Pyszne to ciasto :) Mniam ...
    Poproszę kawałeczek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie to typowy pleśniak,tylko że z wiśniami,mam pytanko co daje kislel w pianie?.A ciasto na pewno jest pyszne,bo takie robie z jabłkami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. według mnie pleśniak jest bardziej kruchy no i ma jeszcze warstwę ciasta z dodatkiem kakao, kisiel w pianie nadaje lekki posmak i przede wszystkim kolor i wydaje mi się że ta pianka jest bardziej puszysta i ładniej sie prezentuje niz w pleśniaku

      Usuń