Zwykłe kotleciki mielone ale w nieco innej odsłonie niż wersja klasyczna. Mięsko jest z dodatkiem pieczarek a na zewnątrz panierka z płatków owsianych.
składniki:
600 g mięsa mielonego z łopatki
200 g pieczarek
1 cebula
1 jajko
sól,pieprz
płatki owsiane
olej/smalec do smażenia
Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Zeszklić cebulę a następnie dodać pokrojone pieczarki. Smażyć aż pieczarki się zarumienią i odparują wodę. Przesmażone pieczarki wystudzić. Do mięsa mielonego dodać jajko oraz wystudzone pieczarki, sól pieprz do smaku. Dokładnie wszystko wyrobić aby składniki się wymieszały. Z mięsnej masy uformować kotlety i dokładnie obtoczyć je w płatkach owsianych. Gotowe kotlety smażyć z obu stron na złoty kolor. Kotlety podałam z ziemniaczkami i koperkiem oraz mizerią.
Pyszny obiadek.
OdpowiedzUsuńA te kotleciki są strzałem w 10, super.