środa, 26 sierpnia 2015

Pieczarki pełne sera

Zapraszam na pyszne pieczareczki nadziane serem. Ser można dać dowolny, może być mieszanka różnych lub jeden ulubiony. Takie pieczareczki można zajadać same jako przekąskę lub podać np. z grzankami wtedy będą stanowiły pyszny posiłek na obiad czy kolację. 

składniki:

10 bardzo dużych pieczarek
100 g sera z pleśnią
100 g serka topionego
125 g małych mozzarelli
120 g serka camembert
150 g sera zwykłego żółtego lub długodojrzewającego
posiekana natka pietruszki
sól,pieprz

Z pieczarek wykroić ogonki. Ogonki można przesmażyć razem z cebulką i włożyć razem z serami do pieczarek lub wykorzystać do czegoś innego np. do jajecznicy co też zrobiłam. Pieczarki oprószyć w środku solą i pieprzem. Mini mozzarelle osączyć z zalewy. Pozostałe sery pokroić na małe kawałki. Do każdej pieczarki włożyć po kilka kwałków ulubionych serów. Na wierzchu posypać posiekaną natką pietruszki. Pieczarki ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika i zapiekać ok 30 minut lub grillować ok 20-30 minut aż pieczarki zmiękną a sery się rozpuszczą. Osobiście wole wersje z grilla. Podawać na gorąco. 

Pieczareczki podane na talerzu z kolekcji Martha Platin Porcelana Bogucice



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz