Zapraszam na pyszne pieczareczki nadziane serem. Ser można dać dowolny, może być mieszanka różnych lub jeden ulubiony. Takie pieczareczki można zajadać same jako przekąskę lub podać np. z grzankami wtedy będą stanowiły pyszny posiłek na obiad czy kolację.
składniki:
10 bardzo dużych pieczarek
100 g sera z pleśnią
100 g serka topionego
125 g małych mozzarelli
120 g serka camembert
150 g sera zwykłego żółtego lub długo dojrzewającego
posiekana natka pietruszki
sól,pieprz
Z pieczarek wykroić ogonki. Ogonki można przesmażyć razem z cebulką i włożyć razem z serami do pieczarek lub wykorzystać do czegoś innego np. do jajecznicy co też zrobiłam. Pieczarki oprószyć w środku solą i pieprzem. Mini mozzarelle osączyć z zalewy. Pozostałe sery pokroić na małe kawałki. Do każdej pieczarki włożyć po kilka kawałków ulubionych serów. Na wierzchu posypać posiekaną natką pietruszki. Pieczarki ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika i zapiekać ok 30 minut lub grillować ok 20-30 minut aż pieczarki zmiękną a sery się rozpuszczą. Osobiście wole wersje z grilla. Podawać na gorąco.
Pieczareczki podane na talerzu z kolekcji Martha Platin Porcelana Bogucice
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz