środa, 12 sierpnia 2015

Kompot wiśniowy w słoikach

Znowu trochę smakołyków na zimę. Tym razem pyszny kompocik wiśniowy. Wisienki z kompotu można wydrylować i wykorzystać do ciasta. W ten sam sposób można zawekować czereśnie.

składniki:

3 kg wiśni
cukier,  dałam po 2 czubate łyżki na każdy słoik 0,5 l
zimna woda filtrowana

Wiśnie dokładnie opłukać i osuszyć. Następnie wisienki przełożyć do słoików, owoców nie ugniatać i nie wciskać na siłę. Ja użyłam słoiczków o pojemności 0,5 l. Owoców nakładamy tak do wysokości szyjki z gwintem. Potem wiśnie zalać przefiltrowaną zimną, tylko tyle aby przykryła wiśnie. Do każdego słoiczka wsypać po 2 czubate łyżki cukru. Słoiki dobrze zakręcić. Przełożyć do garnka wyścielonego ściereczką lub gazetami i zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 15-20 minut od zagotowania. Z tej ilości wiśni wyszło mi 9 słoiczków 0,5 l.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz