Sezon cukiniowy trwa więc często cukinia gości na stole. Tym razem polecam przepis na zupę krem z pieczonej cukinii i czosnku. Do zupy krem jak zawsze polecam grzaneczki. Na blogu znajdziecie wiele wersji zupy krem z cukinii. Polecam m.in. zupę krem z żółtej cukinii z wędzoną papryką czy krem z pomidorów i cukinii.
składniki:
1 kg młodej cukinii
1 główka czosnku średniej wielkości
1 l bulionu drobiowego
sól
olej do skropienia
2-3 łyżki śmietany 18 %
Cukinie dokładnie umyć, odkroić końcówki i pokroić w grubsze plastry (ok 2 cm). Czosnek przekroić na pół. Pokrojone warzywa ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie skropić olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 25-30 minut. Do garnka wlać bulion, zagotować. Do bulionu wrzucić upieczoną cukinię i wycisnięty z łupinek czosnek. Gotować ok 10 minut. Następnie zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać śmietanę, dosolić do smaku i jeszcze raz zmiksować. Gotową zupę podałam z grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz