Podczas ostatniego grillowania na grillu wylądowały m.in. bakłażany. Wykorzystałam je do przygotowania tej pożywnej sałatki. Bakłażana połączyłam w wędzonym twarogiem i okazało się, że świetnie razem smakują.
składniki:
3-4 garście porwanej sałaty
1 nieduży bakłażan ( ok 300g )
ok 20 pomidorków koktajlowych
150 g wędzonego twarogu
3 łyżki słonecznika
olej rzepakowy
sól
przyprawa gyros
sos:
5 łyżek oleju z pestek winogron
2 łyżki soku z limonki
1 łyżeczka musztardy serepskiej
1/2 łyżeczki miodu
przyprawa do sałatek do smaku
Składniki na dwa talerze. Bakłażana dokładnie umyć, osuszyć, odkroić końce. Pokroić w plastry o grubości ok 1,5 cm. Potem plastry delikatnie posolić i odłożyć na 30 minut aby bakłażan puścił sok. Następnie osuszyć papierowym ręcznikiem, skropić olejem rzepakowym i oprószyć przyprawą gyros. Bakłażana grillować z obu stron aż zmięknie na patelni grillowej, grillu elektrycznym lub tradycyjnym węglowym. Odłożyć do wystudzenia. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Składniki sosu dokładnie wymieszać w małym słoiczku. Porwaną sałatę ułożyć na talerzach. Pomidorki przekroić na pół, plastry bakłażana pokroić w paseczki i ułożyć na sałacie. Całość posypać pokruszonym wędzonym twarogiem oraz prażonym słonecznikiem. Skropić sosem i podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz