środa, 9 sierpnia 2023

Calzone z mięsem i kurkami

Dawno nie było więc dzisiaj znowu przepis na calzone, czyli pierogi z ciasta drożdżowego. Farsz tym razem to kurki z mięsem mielonym i mozzarellą. Bardzo smaczne i pożywne a do tego nie takie trudne w przygotowaniu. Pyszne na ciepło i na zimno.



składniki:

ciasto
3 szklanki mąki
1 szklanka letniej wody
30 g drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oleju rzepakowego

farsz
300 g mięsa mielonego, u mnie łopatka
250 g kurek
1 cebula
150 g mozzarelii
sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia
keczup u mnie z cukinii do posmarowania ciasta

oraz 
1 małe jajko
siemię lniane do pospania

Przygotować ciasto. W letniej wodzie rozpuścić cukier i drożdże. Mąkę wymieszać z solą, nastepnie dodać rozpuszczone drożdże, wymieszać. Dodać olej i wyrobić jednolite ciasto. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę aby podwoiło objętość.
Przygotować farsz. Kurki jeśli są duże pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, zeszklić cebulę. Następnie dodać pokrojone kurki. Smażyć aż kurki nieco zmiekną. Potem dodać mięso mielone, doprawić dobrze do smaku solą i pieprzem. Całość smażyć aż odparuje nadmiar płyniu. Gotowy farsz wystudzić.
Mozzarellę pokroić na małe kawałki. Gdy ciasto wyrośnie ponownie je zagnieć, jeśli się lepi podsypać delikatnie mąką i podzielić na 6 w miarę równych części. Każdą część ciasta rozwałkować na koło o średnicy ok 15 cm. Na środku posmarować keczupem, nałożyć farsz i kilka kawałeczków mozzarelli. Złożyć na pół i dobrze skleić na kształt pieroga. Ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować jajkiem i posypać zarnami siemenia lnianego. Odstawić na kolejne 20-30 minut do podrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec aż ciasto ładnie się przyrumieni, ok 20-30 minut. Podałam z sosem czosnkowym i pomidorkami.

2 komentarze:

  1. Calzoni to przepis z mielonymi gotowanymi ziemniakami ☹️jak ja nie lubie przepisow nie adekwatnych do prawdziwych calzoni 🙉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Według internetu nadzienie może być różne. Poza tym nigdzie nie napisałam, że to oryginalny przepis, to moja wersja w której wykorzystałam mięso mielone i kurki.

      Usuń