poniedziałek, 29 lipca 2013
Migdałowa rolada z poziomkami
składniki:
4 białka
150 g drobnego brązowego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
75 g tartych migdałów Back Mit
płatki migdałów do posypania ok 2-3 gaście
150 g mascarpone
80 ml śmietanki do ubijania
2 łyżki cukru waniliowego
100 g poziomek
Białka ubić na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier a potem porcjami: mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i tarte migdały. Masę wyłożyć na dużą formę ( u mnie duża blacha od piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmarować ją dokładnie, posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 175 C i piec ok 20 minut na złoty kolor. Gorące ciasto wyłożyć na ściereczkę stroną posypaną migdałami i delikatnie zawinąć, odstawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić, dodać cukier waniliowy i wymieszać z maskarpone. Wystudzone ciasto delikatnie rozwinąć i posmarować kremem, rozłożyć poziomki i ponownie zwinąć. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz