piątek, 12 lipca 2013

Jagodowe muffinki

Polecam najprostszy przepisy na muffinki. Do masy można dodać dowolne owoce albo kawałki czekolady lub rodzynki.

składniki:

2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
0,5 szklanki oleju rzepakowego
2  jajka
2 szklanki jagód

Przygotować dwie miski. W jednej misce dokładnie wymieszać składniki mokre a w drugiej suche. Potem połączyć zawartość obu misek. Do masy dodać jagody i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki i piec ok 30-40 minut na 175 C. Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem.


2 komentarze:

  1. Czy można dodać owoce mrożone

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogą być i mrożone tylko daję ich mniej niż świeżych aby zakalec się nie zrobił.

      Usuń