składniki:
500 g mąki krupczatki
250 g masła lub margaryny
2 łyżki cukru pudru
2 żółtka
330 ml śmietanki 30 %
3-4 łyżki kofitury lub dżemu z czarnej porzeczki
150-200 g borówek
2 łyżki cukru waniliowego
Zagnieść ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę i cukier puder,wymieszać. Dodać masło i posiekać nożem. Potem dodać żółtka i zagnieść ciasto, jeśli będzie zbyt sypkie dodać 2 łyżki kwaśnej śmietany. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię aluminiową i włożyć na ok pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim tortownicę o średnicy 26 cm. Ciastem wylepić spód formy i boki na wysokość ok 3 cm. Na dnie nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20-25 minut w 220 C aż ciasto ładnie się zarumieni. Ciasto wystudzić, spód posmarować dżemem. Śmietankę ubić z dodatkiem cukru waniliowego i wyłożyć na posmarowane dżemem ciasto. Jeśli jest za mało sztywna można dodać śmietanfiks. Na wierzchu ułożyć borówki. Schłodzić przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz