składniki:
500 g żeberek wieprzowych
ok 3,5 l wody
1 cebula
3-4 marchewki
pęczek włoszczyzny (natka pietruszki,liść selera i pora)
600 g ziemniaków
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 szklanka kaszy jęczmiennej
kilka łyżek mleka
sól,pieprz
3 listki laurowe
Żeberka zalać wodą zagotować. Zebrać szumowiny. Dodać cebulę, listek laurowy, włoszczyznę oraz sól, pieprz i ugotować wywar. Marchewki obrać i pokroić w plasterki lub kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Gdy żeberka będą już miękkie wyłowić je z wywaru i odstawić do wystudzenia. Wywar przecedzić lub wyłowić włoszczyznę. Do wywaru dodać pokrojone ziemniaki i marchewkę oraz przepłukaną kaszę. Gotować do miękkości. Mięso obrać z kości i podzielić na małe kawałki. Gdy warzywa będą już miękkie dodać kawałeczki mięsa i natkę pietruszki. Gotować jeszcze chwilę, doprawić do smaku. Zestawić z ognia i dodać kilka łyżek mleka, dla zabielenia i lepszego smaku. Zamiast mleka można dodać słodką śmietankę.
Krupniki zawsze chętnie zjadamy :) Robię je praktycznie z każdej kaszy! :)
OdpowiedzUsuń