czwartek, 19 lutego 2015

Krupnik na żeberkach

Krupnik czyli klasyczna polska zupa z ziemniakami, kaszą jęczmienną i machewką. Ta najbardziej znana to taka zawiesista gotowana na wywarze z żeberek lub golonki ale można zrobić także lżejsze wersje na wywarze drobiowym lub na żołądkach. Do krupniku można dodać dowolną kaszę jęczmienną. Doskonale sprawdzi się wersja łamana drobna lub gruba jak i perłowa a także pęczak. Czasem robię także z kaszą bulgur. Krupnik lubie delikatnie zabielany więc dodaję troszkę mleka.

składniki:

500 g żeberek wieprzowych
ok 3,5 l wody
1 cebula
3-4 marchewki
pęczek włoszczyzny (natka pietruszki,liść selera i pora)
600 g ziemniaków
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 szklanka kaszy jęczmiennej
kilka łyżek mleka
sól,pieprz
3 listki laurowe

Żeberka zalać wodą zagotować. Zebrać szumowiny. Dodać cebulę, listek laurowy, włoszczyznę oraz sól, pieprz i ugotować wywar. Marchewki obrać i pokroić w plasterki lub kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Gdy żeberka będą już miękkie wyłowić je z wywaru i odstawić do wystudzenia. Wywar przecedzić lub wyłowić włoszczyznę. Do wywaru dodać pokrojone ziemniaki i marchewkę oraz przepłukaną kaszę. Gotować do miękkości. Mięso obrać z kości i podzielić na małe kawałki. Gdy warzywa będą już miękkie dodać kawałeczki mięsa i natkę pietruszki. Gotować jeszcze chwilę, doprawić do smaku. Zestawić z ognia i dodać kilka łyżek mleka, dla zabielenia i lepszego smaku. Zamiast mleka można dodać słodką śmietankę.


1 komentarz:

  1. Krupniki zawsze chętnie zjadamy :) Robię je praktycznie z każdej kaszy! :)

    OdpowiedzUsuń