czwartek, 19 lutego 2015

Krupnik na żeberkach

Ostatnio zachciało mi się krupniku. Dawno już go nie jadłam i chyba jeszcze nigdy sama nie robiłam więc postanowiłam ugotować. W domu miałam tylko drobniutką kaszę i taką dałam ale krupniczek i tak wyszedł przepyszny.

składniki:
500 g żeberek wieprzowych
ok 3 l wody
1 cebula
3-4 marchewki
pęczek włoszczyzny (natka pietruszki,liść selera i pora)
600 g ziemniaków
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 szklanka drobniutkiej kaszy jęczmiennej
kilka łyżek mleka
sól,pieprz
3 listki laurowe

Żeberka zalać wodą zagotować. Zebrać szumowiny. Dodać cebulę, listek laurowy, włoszczyznę oraz sól,pieprz i ugotować wywar. Marchewki obrać i pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Gdy żeberka będą już miękkie wyłowić je z wywaru i odstawić do wystudzenia. Wywar przecedzić lub wyłowić włoszczyznę. Do wywaru dodać pokrojone ziemniaki i marchewkę. Gotować do miękkości. Mięso obrać z kości i podzielić na małe kawałki. Gdy warzywa będą już miękkie dodać przepłukaną kaszę oraz kawałeczki mięsa i natkę pietruszki. Gotować jeszcze ok 5-10 minut aż kasza będzie miękka od czasu do czasu mieszając. Zestawić z ognia i dodać kilka łyżek mleka, tak dla zabielenia i lepszego smaku. Zamiast mleka można dodać słodką śmietankę.


1 komentarz:

  1. Krupniki zawsze chętnie zjadamy :) Robię je praktycznie z każdej kaszy! :)

    OdpowiedzUsuń