wtorek, 21 marca 2017

Krupnik na żołądkach z kaszą bulgur

Pożywny i smaczny krupnik na moich ulubionych żołądeczkach. Do zupy dodałam tym razem kaszę bulgur, która ostatnio często gości na moim stole.



składniki:

700 g żołądków drobiowych, u mnie z kurczaka
3 l wody
1 cebula
3 listki laurowe
sól
1 pęczek włoszczyzny (natka pietruszki,liść pora i selera)
4 duże ziemniaki
2-3 marchewki
3/4 szklanki kaszy bulgur
garść posiekanej natki pietruszki
1/2 szklanki mleka

Żołądki dokładnie oczyścić i umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Żołądki przełożyć do garnka. Zalać wodą. Dodać sól, listki laurowe, cebulę oraz włoszczyznę. Zagotować i gotować aż żołądki będą miękkie. Ziemniaki i marchewkę obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę natomiast marchewkę w plasterki lub pół plasterki. Gdy żołądki będą już miękkie dodać pokrojone warzywa oraz kaszę bulgur. Dalej gotować aż warzywa się ugotują. Od czasu do czasu przemieszać aby kasza nie przywarła do garnka. Doprawić jeszcze solą do smaku jeśli potrzeba. Garnek zestawić z ognia. Dodać natkę pietruszki oraz mleko. Zupę wymieszać i można podawać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz