czwartek, 26 lutego 2015

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Dziś zapraszam na kolejne danie bez mięska - kotlety z ziemniaków. Do kotletów podałam sosik pieczarkowy i surówkę z białej kapusty w wersji delikatnej bez czosnku i koperku.

składniki:

1 kg wystudzonych ugotowanych ziemniaków
2 średnie cebule
1 jajko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka majeranku
gałka muszkatołowa
słodka papryka
biały pieprz
bułka tarta
olej do smażenia
600 g pieczarek
masło do smażenia
1/2 szklanki wody
5 łyżek kwaśnej śmietany 18 %
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól,pieprz

Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zarumienić na oleju. Do ziemniaków dodać zarumienioną cebulkę, jajko, mąkę ziemniaczaną oraz przyprawy do smaku. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Z masy uformować kotlety, jeśli masa jest zbyt klejąca robić to zwilżonymi rękoma. Gotowe kotlety ziemniaczane obtoczyć w bułce tartej i smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Przygotować sos pieczarkowy. Pieczarki pokroić w plasterki lub jeśli są duże w średnią kostkę. Następnie pokrojone pieczarki przesmażyć na maśle. Potem podlać wodą i dusić ok 10-15 minut. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać śmietanę oraz natkę pietruszki, wymieszać i zagotować. Można ewentualnie sos zagęścić nieco mąką. Kotlety podawać polane sosem  pieczarkowym i ulubioną surówką. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz