wtorek, 14 stycznia 2014

Surówka z białej kapusty z koperkiem i czosnkiem

Okazuje się, że z jednego warzywka też można zrobić pyszną suróweczkę do obiadu. Wystarczy tylko główka kapusty i kilka drobnych dodatków. Surówka znika bardzo szybko i nawet moja córeczka ją polubiła choć do tej pory nie jadała nic z czosnkiem. Surówkę można zrobić bez czosnku i koperku, można także z samym czosnkiem lub z samym koperkiem. Każda wersja bardzo smaczna i nieco inna w smaku.

składniki:

1 nieduża główka białej kapusty
2- 3 ząbki czosnku
2-3 łyżki posiekanego koperku
3 łyżki jogurtu
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy delikatesowej
sól morska z pieprzem Kamis

Kapustę drobno poszatkować. Oprószyć solą i pieprzem, dodać drobno starty czosnek oraz koperek i dokładnie wymieszać. Jogurt wymieszać z majonezem i musztardą. Dodać do kapusty i dokładnie wymieszać. Odstawić na minimum pół godzinki aby smaki się przegryzły. Czosnek można też przecisnąć przez praskę i wymieszać z jogurtem, majonezem i musztardą a potem dodać do kapusty.


1 komentarz: