składniki:
1 duża główka czosnku
500 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
ok 1,2 l bulionu drobiowego
50 ml śmietanki 30 %
50 g sera żółtego długo dojrzewającego (dałam bursztyna)
biały pieprz Kamis
sól
1 łyżka masła
grzanki (4 kromki czerstwego chleba tostowego, odrobinka oleju lub masła)
Czosnek obrać, duże ząbki przekroić na pół lub w plasterki. W garnku roztopić masło i podsmażyć obrany czosnek. Dodać ziemniaki, wszystko zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu aż ziemniaki będą miękkie. Następnie wszystko zmiksować blenderem. Dodać śmietankę i starty ser, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Podawać z grzankami - chleb tostowy pokroić w kostkę i zarumienić na patelni z odrobinką oleju.
Ta zupa ma jeden minus. Robi się ją rzadko bo tylko wtedy gdy przez cały dzień siedzi się w domu... Inaczej zapach z ust zabija. :D
OdpowiedzUsuńno niestety to jest jej minus ale jest taka pyszna więc gdy wiemy że mamy zostać w domu warto ją przygotować
UsuńPo zjedzeniu tego kremu jesteś zdrowy, ale samotny..
OdpowiedzUsuńDlaczego samotny, poczęstować domowników i nikt nie będzie samotny :)
Usuń