Małe drożdżowe ciasteczka - ślimaczki nadziewane marmoladą. Ładnie sie prezentują i wspaniale smakują. Moja córeczka je uwielbia.
składniki:
250 g mąki pszennej
100 ml letniego mleka
2 łyżki masła
1 żółtko
3 łyżki cukru
20 g świeżych drożdży
4-5 łyżek marmolady o dowolnym smaku
Masło rozpuścić w rondelku i wystudzić. Do mleka dodać cukier i pokruszone drożdże, dokładnie wymieszać aby składniki się rozpuściły. Do miski wsypać mąkę, dodać żółtko i przestudzone roztopione masło, wymieszać. Następnie dodać mleko z drożdżami i wyrobić na gładkie ciasto. Gotowe ciasto odstawić na pół godzinki do wyrośnięcia. Potem ciasto rozwałkować na prostokąt i posmarować marmoladą. Ciasto zwinąć w roladkę, wzdłuż dłuższego boku.Pokroić na kawałki o szerokości ok 1,5-2 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 15-20 minut na 175 C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
ja robię z cynamonem :) uwielbiam!
OdpowiedzUsuńja nie przepadam za cynamonem dlatego też w zamian marmoladka :)
Usuń