poniedziałek, 13 stycznia 2014

Rozgrzewający gulasz

Pyszne danie na rozgrzanie. Kawałki mięsa z dodatkiem warzyw doprawione rozgrzewającymi przyprawami. Danie idealne na zimne dni.

składniki:


700 g wieprzowiny może być łopatka, kawałki gulaszowe lub szynka
2 l wody
300 g pieczarek
200 g papryki
1 cebula
300 g ziemniaków
2 łyżeczki majeranku
2 listki laurowe
1/2 łyżeczki imbiru Kamis
1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis
sól
chili pieprz cayenne Kamis wedle uznania
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
olej do smażenia

Do garnka wlać wodę i zagotować. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, wrzucić do garnka. Pieczarki i cebulę pokroić w plastry, papryke w kostkę. Pokrojone warzywa wrzucić do garnka. Dodać również wszystkie przyprawy, przykryć i dusić na wolnym ogniu. Gdy mięso będzie prawie miękkie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku jeśli potrzeba i dusić aż wszystkie składniki będą miękkie. Podawać z pieczywem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz