wtorek, 28 stycznia 2014

Pasta z wędzonych szprotek

Zobaczyłam w sklepie szprotki nabrałam na nie ochoty więc kupiłam. Jednak jak przywiozłam do domu ochota mi przeszła więc ze szproteczek powstała pasta ze szczypiorkiem i serem, którą wszyscy zjedliśmy ze smakiem.

składniki:


200 g wędzonych szprotek
3 łyżki majonezu
1 łyżka posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki
1 łyżeczka kaparów
100 g sera typu włoskiego (ja dałam Capri Sierpc)

Od szprotek oderwać łebki oraz ogonki. Następnie całe tuszki wrzucić do rozdrabniacza. Dodać majonez i zmiksować. Następnie dodać osączone z zalewy kapary, posiekany szczypiorek oraz rozkruszony ser. Jeszcze raz zmiksować aż składniki się połączą. Pastę podawać z ulubionym pieczywem.





2 komentarze:

  1. Takiej pasty nie jadłam, zdecydowanie do wypróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń