sobota, 25 stycznia 2014

Makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowo-śmietankowym

 Makaron + proste dodatki = szybki i smaczny obiad w kilkanaście minut

składniki:

500 g piersi kurczaka

400 g makaronu kokardki lub świdry
1 cebula
300 g pieczarek
150 ml śmietanki 30 %
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz 
olej do smażenia

Cebulę obrać i pokroić w plastry lub kostkę, zeszklić na oleju. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pieczarki umyć i pokroić na plastry, wrzucić na patelnię gdy mięso zmieni kolor. Wszystko razem dusić aż pieczarki odparuja wodę. Następnie dodać śmietankę oraz natkę pietruszki i jeszczę chwilę wszystko razem dusić. Makaron ugotować osączyć i dodać do sosu. Dokładnie wymieszać i podawać.



2 komentarze: