niedziela, 12 stycznia 2014

Sałatka z ryżem na ciepło

Polecam pyszną sałatkę z kurczakiem, warzywami i ryżem. Do jej przygotowania użyłam naturalnego ryżu brązowego RISANA. Ryż naturalny brązowy jest pozbawiony jedynie niejadalnej łuski wokół ziarna. Jego brązowy kolor jest spowodowany obecnoscią kilku warstw otrąb, zawierających m.in. składniki mineralne, takie jak magnez i fosfor. Ryż naturalny jest produktem bezglutenowym. Ryż ten gotuje sie nieco dłużej niż zwykły ale jest on bardziej sycący.




składniki:

1 woreczek ryżu naturalnego RISANA

400 g piersi z kurczaka
200 g pieczarek
1 papryka
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka papryki słodkiej Kamis
1 cebula
3 łyżki śmietany 18
olej do smażenia
sól do smaku

Piers kurczaka pokroić w kostkę. Słodką paprykę wymieszać z jedną łyżeczką oregano i oprószyć pokrojone mięso, wymieszać i odstawić. Brązowy ryż ugotować, wsypać do miski aby odparował. Pieczarki, paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę Na oleju zeszklić cebulę, następnie dodać pieczarki i smazyc az odparuja wodę. Nastepnie dodac paprykę i oregano, smazyć jeszcze chwile aby papryka lekko zmiękła. Warzywa przełożyć na talerz aby odparowały a potem dodać do ryżu. Pierś kurczaka usmażyć na oleju, przełożyć na talerz aby odparowała. Potem wszystko dokładnie wymieszać. Dodać śmietanę, sól do smaku i jeszcze raz wymieszać. Sałatka dobra na ciepło jak i na zimno.



2 komentarze:

  1. Dobry pomysł do zabrania ze sobą, np.do pracy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście że tak bo sałatka pyszna na zimno i na ciepło

      Usuń