środa, 29 stycznia 2014

Makaron chow mein z kurczakiem i grzybkami mun

Dziś danie z kuchni chińskiej z błyskawicznym makaronem chow mein i chrupiącymi grzybkami mun, doprawione tylko sosem sojowym. Przepis znalazłam na opakowaniu makaronu i trochę go zmodyfikowałam.




składniki:


200 g makaronu chow mein
500 g piersi z kurczaka
2 garście grzybków mun
4 ząbki czosnku
6 łyżek sosu sojowego
150 g białej kapusty
olej kokosowy do smażenia

Grzybki mun przygotować według instrukcji na opakowaniu (namoczyć w goracej wodzie a następnie gotowć 10 minut, osączyć) i pokroić na mniejsze kawałki lub paseczki. Makaron chow mein też przygotować według instrukcji na opakowaniu ( mój był bez gotowania, wystarczy zalać wrzątkiem, odstawić na 5 minut i osączyć). Kapustę poszatkować. Pierś kurczaka pokroić w kostkę podsmażyć na oleju. Dodać drobno posiekany czosnek, pokrojone grzybki mun i posiekaną kapustę. Dodać sos sojowy i dusić wszystko aż kapusta lekko zmięknie ale pozostanie chrupiąca. Potem dodać osączony makaron, wszystko wymieszać i można nakładać na talerze.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz