środa, 18 lutego 2015

Ryż na mleku z truskawkami

Pyszne i proste danie z dzieciństwa. Wystarczy ugotować ryż na mleku i polać słodkimi truskawkami. Pyszne jedzonko, i na obiad i na deser. Zamiast truskawek można użyć prażonych jabłek z dodatkiem cynamonu lub wanilii.

składniki:

1 szklanka białego ryżu
ok 2,5 szklanki mleka
truskawki z kompotu

Mleko wlać do garnka i zagotować. Gdy mleko się zagotuje wsypać ryż. Nie trzeba słodzić ryż nabierze słodkiego posmaku od mleka. Gotować na wolnym ogniu aż ryż będzie miękki często mieszając aby się nie przypalił. Ugotowany ryż powinien mieć konsystencję takiego gęstego budyniu, nie powinien być zbyt suchy. Następnie ugotowany ryż wyłożyć na talerze. Polać truskawkami i zajadać. 


4 komentarze: