składniki:
650 g dyni bez skóry pestek
300 g obranych ziemniaków
0,5 l dowolnego bulionu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
100 g gorgonzoli
Dynię pokroić w dużą kostkę. Ziemniaki pokroić w mniejszą kostkę, aby szybciej się ugotowały. Pokrojone warzywa przełożyć do garnka i zalać bulionem. Dodać słodką paprykę. Gotować aż warzywa będą miękkie. Gdy warzywka już się ugotują dodać gorgonzolę i jeszcze chwilkę gotować aż ser się rozpuści. Następnie wszystko zmiksować na gładką masę. Zupkę podawać z ulubionymi dodatkami, ja podałam z grzankami i odrobiną świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Polecam też:
Zupę krem z dyni
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuńDoskonała kompozycja :)
OdpowiedzUsuń