niedziela, 15 lutego 2015

Kremowa zupa dyniowa z gorgonzolą

Niedawno przedstawiałam zupkę z dyni z mleczkiem kokosowym a dzisiaj wersja z gorgonzolą. Zupka powstała specjalnie dla mężusia, który nie za bardzo przepada za takimi zupami. Aby go zachęcić do zupki dodałam serek pleśniowy - gorgonzolę, który bardzo lubi. Oczywiście zupkę zjadł ze smakiem.

składniki:

650 g dyni bez skóry pestek
300 g obranych ziemniaków
0,5 l dowolnego bulionu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
100 g gorgonzoli

Dynię pokroić w dużą kostkę. Ziemniaki pokroić w mniejszą kostkę, aby szybciej się ugotowały. Pokrojone warzywa przełożyć do garnka i zalać bulionem. Dodać słodką paprykę. Gotować aż warzywa będą miękkie. Gdy warzywka już się ugotują dodać gorgonzolę i jeszcze chwilkę gotować aż ser się rozpuści. Następnie wszystko zmiksować na gładką masę. Zupkę podawać z ulubionymi dodatkami, ja podałam z grzankami i odrobiną świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Polecam też:
Zupę krem z dyni





ZUPA KREM

2 komentarze: