składniki:
250 g makaronu użyłam rurki Czaniecki
350 g świeżego łososia bez skóry
7 łyżek śmietany 18 %
50 ml wody
2-3 łyżki posiekanego koperku
sól,pieprz
1 łyżka mąki
1 kulka mozzarelli
starty ser żółty
masło do posmarowania formy
Makaron ugotować al'dente. Łososia pokroić w kostkę i oprószyć solą i pieprzem. Śmietanę wymieszać z wodą, mąką i koperkiem, do smaku dodać sól i pieprz. Ugotowany makaron, pokrojonego łososia i sos śmietanowy wymieszać w dużej misce. Dodać garść startego sera i ponownie wymieszać. Naczynie do zapiekania (18x25) posmarować masłem i przełożyć wymieszane składniki. Na wierzchu posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C. Gdy ser się rozpuści i lekko zarumieni (po ok 15-20 minutach) na wierzchu ułożyć kawałki porwanej mozzarelli i zapiekać jeszcze ok 10-15 minut aż mozzarella się rozpuści.
bardzo lubię takie domowe zapiekanki
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł. Danie szybkie i z pewnością smaczne :)
OdpowiedzUsuń