piątek, 20 lutego 2015

Zapiekanka makaronowa z łososiem

Pyszna i prosta zapiekanka. Pożywny makaron a do tego łosoś zapieczone w sosie śmietanowo koperkowym pod żółtym serem i mozzarellą.

składniki:

250 g makaronu użyłam rurki Czaniecki
350 g świeżego łososia bez skóry
7 łyżek śmietany 18 %
50 ml wody
2-3 łyżki posiekanego koperku
sól,pieprz
1 łyżka mąki
1 kulka mozzarelli
starty ser żółty
masło do posmarowania formy

Makaron ugotować al'dente. Łososia pokroić w kostkę i oprószyć solą i pieprzem. Śmietanę wymieszać z wodą, mąką i koperkiem, do smaku dodać sól i pieprz. Ugotowany makaron, pokrojonego łososia i sos śmietanowy wymieszać w dużej misce. Dodać garść startego sera i ponownie wymieszać. Naczynie do zapiekania (18x25) posmarować masłem i przełożyć wymieszane składniki. Na wierzchu posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C. Gdy ser się rozpuści i lekko zarumieni (po ok 20 minutach)  na wierzchu ułożyć kawałki porwanej mozzarelli i zapiekać jeszcze ok 15 minut aż mozzarella się rozpuści.



2 komentarze:

  1. bardzo lubię takie domowe zapiekanki

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł. Danie szybkie i z pewnością smaczne :)

    OdpowiedzUsuń