poniedziałek, 16 lutego 2015

Placki dyniowe z nutą imbiru

Pyszne placuszki dyniowe z nutą imbiru. Szybko się je robi i szybko znikają. Dobre na śniadanie, obiad i kolację. Najlepiej smakują ze śmietaną.



składniki:

600 g dyni bez skóry i miąższu
2 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
szczypta soli
2 łyżeczki mielonego imbiru
olej do smażenia
gęsty jogurt lub śmietana

Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do startej dyni dodać jajka, mąkę, szczyptę soli oraz imbir. Wszystko dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię z olejem, łyżką nakładać masę i smażyć małe placki. Osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawać z kleksem gęstej śmietany lub jogurtu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz