Pyszna pieczona karkóweczka w musztardzie delikatesowej to kolejna propozycja domowej wędlinki na kanapki. Po prostu pyszności:)
składniki:
1,4 kg karkówki
6 łyżek musztardy delikatesowej, użyłam Kieleckiej
10 łyżek oleju rzepakowego
4 ząbki czosnku
1 kopiasta łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka majeranku
sok z połówki cytryny
1/2 szklanki wody
Przygotować marynatę do karkówki. W misce wymieszać musztardę, olej, sok z połówki cytryny oraz przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i natrzeć dokładnie mięso przygotowaną marynatą. Naczynie przykryć pokrywką lub nakryć folią aluminiową i odstawić do lodówki na 24 godziny. W między czasie można mięso przekręcić ze 2-3 razy na drugi bok. Piekarnik nagrzać na 180 C. Mięso podlać wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 2 godzin. Mięso piec w przykrytym naczyniu lub nakryte folią aluminiową aby musztarda się nie przypaliła. Przed krojeniem mięsko dobrze wystudzić.
Polecam też:
Karkówkę pieczoną z czosnkiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz