niedziela, 8 lutego 2015

Blok czekoladowy

Na blogu jest już biały blok więc do kompletu dzisiaj polecam ciemny czekoladowy, który jest bardziej znany. Blok jest bardzo słodki ale od czasu do czasu musi pojawić się na naszym stole aby nas porządnie dosłodzić. Do masy zawsze dodaje bakalie co tam mam pod ręką,  mogą być rodzynki, żurawina lub też dowolne orzechy. Do tego bloku dodałam duże rodzynki oraz żurawinę Kresto.

składniki:

250 g masła
ok 250 ml wody 
3/4 szklanki cukru (daje zawsze mniej niecałe pół szklanki)
250 g herbatników 
2 duże garście rodzynek
1 duża garść żurawiny

5 łyżek kakao
250 g mleka w proszku granulowanego (Gostyń)
kilka kropel aromatu rumowego

Herbatniki pokruszyć, tak aby był i drobny pył jak również małe kawałki. W garnku zagotować wodę z dodatkiem masła i cukru. Zestawić z ognia i postawić na desce. Dodać kakao, aromat rumowy, rodzynki i żurawinę, dokładnie wymieszać. Następnie dodać mleko w proszku i znowu wszystko wymieszać. Na końcu dodać pokruszone herbatniki. Dokładnie wszystko wymieszać. Następnie masę przełożyć do foremki (u mnie keksówka 30x10) wyłożonej folią spożywczą. Masę ładnie wyrównać dociskając łyżką. Odstawić do wystudzenia a potem wstawić do lodówki na kilka godzin.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz