środa, 18 grudnia 2013

Biały blok

Dawno nie było nic słodkiego więc trzeba to nadrobić. Pyszny biały blok, bez pieczenia :)

składniki: 


150 g masła
1/2 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
250 g mleka w proszku granulowanego (Gostyń)
150 ml wody
100 g rodzynek Kresto
100 g suszonej żurawiny Kresto
3 łyżki tatrych orzechów włoskich Back Mit
100 g płatków kukurydzianych
50 g otrębów granulowanych z żurawiną
sok z połówki cytryny

W rondelku  zagotować wodę z cukrem, cukrem waniliowym oraz masłem. Zestawić z ognia dodać rodzynki i żurawinę oraz mleko w proszku, wymieszać. Dodać pozostałe składniki i jeszcze raz dokładnie wszystko wymieszać. Na końcu dodać sok z cytryny. Masę przełożyć do foremki keksówki 30x10 wyłożonej folią spożywczą. Keksówka może być mała wtedy blok będzie wyższy. Masę w foremce dobrze uklepać i wygładzić, odstawić do wystudzenia. Po wystudzeniu wstawić do lodówki aby masa dobrze stężała.






Ciasta bez pieczenia

1 komentarz:

  1. fantastyczny deser! taki bogaty w bakalie, pyszności :)

    Alex_M

    OdpowiedzUsuń