sobota, 21 grudnia 2013

Rożki z kiszoną kapustą i pieczarkami

Pyszne i proste w wykonaniu rożki z ciasta francuskiego nadziane kiszoną kapustą i pieczarkami. Idealnie pasują do czerwonego barszczyku. Smaczne na ciepło i na zimno. 



składniki:

2 opakowania ciasta francuskiego po 275 g
1 cebula
400 g pieczarek
400 g kapusty kiszonej
2 łyżki majeranku
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
1 jajko
olej do smażenia

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do cebuli. Gdy z pieczarek odparuje woda dodać posiekaną kiszoną kapustę oraz pieprz i majeranek. Wszystko smażyć ok 20 minut cały czas mieszając aby kapusta się nie przypaliła. Farsz przestudzić. Ciasto francuskie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pokroić na kwadraty (z dwóch płatów będzie 12-14 kwadratów). Na każdy kwadrat wyłożyć farsz. Kwadrat ciasta złożyć na pół  po skosie tworząc trójkąty a brzegi skleić widelcem. Gotowe trójkąty posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na  200 C i piec ok 15 minut na złoty kolor.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz