niedziela, 15 grudnia 2013

Krokiety z kiszoną kapustą i pieczarkami

Dziś przepis na pyszne krokiety z pieczarkami i kiszoną kapustą. W sam raz do czerwonego barszczyku,  na świąteczny stół ale nie tylko.




składniki:

naleśniki

1 l mleka (można dać pół na pół z wodą)
1 jajko
4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju 
1 szczypta cukru
1 duża szczypta soli

farsz
0,5 kg pieczarek
0,5 kg kiszonej kapusty
2 łyżki majeranku
1 duża cebula


dodatkowo
olej do smażenia
3-4 jajka
bułka tarta


Przygotować ciasto na naleśniki mieszając dokładnie wszystkie wyżej wymienione składniki. Ciasto odstawić na pół godzinki. Ciasto musi być rzadsze aby dobrze rozlewało się po patelni, dzięki temu naleśniki będą cienkie i elastyczne i nie będą pękać przy zwijaniu. Najlepiej zrobić próbę jednego naleśnika i potem ewentualnie dolać wody lub dosypać mąki, nie da się tak dokładnie podać ilości ponieważ mąki są różne i różnie chłoną płyn. Usmażyć cienkie naleśniki.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Pieczarki również pokroić w drobną kosteczkę albo zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do cebuli. Dodać majeranek. Smażyć aż pieczarki odparują  wodę. Kapustę dobrze odcisnąć i drobno poszatkować. Dodać do podsmażanych pieczarek i cebulki. Wszystko dusić ok 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Farsz wystudzić. Na każdy naleśnik nakładać farsz i zawinąć. Farsz rozkładamy po środku naleśnika, boki składamy do środka i zwijamy w rulonik. Przygotowane krokiety panierować w roztrzepanym jajku i  bułce tartej, smażyć na rumiany kolor ze wszystkich stron. Osączyć na papierowym ręczniku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz