składniki:
500-600 g filetu łososia bez skóry
5 suszonych pomidorków z oleju
40 g rukoli
1 łyżka słonecznika Kresto
1 mały ząbek czosnku
5 łyżek oleju rzepakowego
sól
opakowanie ciasta francuskiego 375 g
jajko lub białko do posmarowania
Do blednera wrzucić rukolę, czosnek, suszone pomidory i słonecznik, dodać olej. Wszystko zblenderować. Łososia oprószyć solą i posmarować otrzymaną masą, odstawić do lodówki na min. godzinkę. Potem łososia zawinąć w ciasto francuskie, ja uformowałam taką rybkę. Posmarować rostrzepanym jajkiem lub białkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C, piec ok 20-30 minut aż ciasto ładnie się przyrumieni. Łososia miałam w dwóch kwałkach więc razem stworzyły jakby jeden duży filet z którego powstała mi taka duża rybka. Można również łososia podzielić od razu na małe kawałki i każdy osobno zawinąć w ciasto francuskie dzięki temu od razu otrzymamy gotowe porcje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz