składniki:
barszczyk
1 kg czerwonych buraczków
1 pietruszka
1 marchewka
kawałek selera
3 ząbki czosnku
1 cebula
3-4 listki laurowe Kamis
kilka ziarenek ziela angielskiego Kamis
kilka ziarenek jałowca Kamis
sól morska z pieprzem Kamis
ok 3 łyżki majeranku
woda ok 2 l
3-4 łyżki soku z cytryny
uszka
60 g suszonych grzybków (głównie kapelusze z podgrzybków i prawdziwków)
1 duża cebula
olej do smażenia
sól morska z pieprzem Kamis
350 g mąki pszennej
200 ml wrzącej wody
2 łyżki masła
szczypta soli
Warzywa obrać i dokładnie umyć. Do garnka włożyć pokrojone na plastry buraczki oraz całe warzywa: marchewkę, pietruszkę, cebulę i kawałek selera oraz ząbki czosnku. Wszystko zalać wodą, dodać przyprawy-ziele angielskie, listki laurowe, jałowiec, troche soli i pieprzu. Wszystko gotować na wolnym ogniu aż buraczki będą miękkie. Na koniec gotowania dodać sok z cytryny i majeranek. Odstawić do wystudzenia. Na drugi dzień przecedzić. Podgrzać, doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz odrobiną soku z cytryny jeśli potrzeba (ja dodałam tylko odrobinę majeranku).
Grzyby namoczyć na godzinę w gorącej wodzie. Odcedzić zalać drugą wodą i ugotować. Odcedzić i wystudzić. Wodę w której moczyliśmy grzyby i wywar z gotowania można wykorzystać do bigosu albo do zupy grzybowej. Ugotowane grzyby drobno pokroić albo zmielić maszynką, osobiście wolę wersję krojoną. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju . Dodać do grzybów doprawić do smaku solą z pieprzem i odstawić do przegryzienia. Przygotować ciasto. Zagotować 200 ml wody rozpuścić w niej masło. Mąkę wsypać do miski, wymieszać ze szczyptą soli. Dodać gorącą wodę z rozpuszczonym masłem i wymieszać łyżką. Przełożyć na stolnicę i zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykryć aby nie obeschło i odłożyć na ok 30 minut. Potem rozwałkować i wykrawać koła u mnie o średnicy ok 6 cm. Na każde koło nakładać odrobinę farszu i uformować uszka. Gotowe uszka gotować we wrzątku z odrobiną soli, gotować ok 3 minut od wypłynięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz