piątek, 27 grudnia 2013

Jajka zapiekane w chlebie tostowym

Polecam jajka trochę w innym wydaniu niż zwykła jajecznica.

składniki:

6 kromek chleba tostowego
6 jajek
1 duży plaster sera żółtego
1 mała cebula czerwona
do posypania sól ziołowa
250 g pomidorków koktajlowych
1 mała cebulka biała
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
przyprawa do pomidorów Kamis

Do foremki na duże muffiny włożyć chleb tostowy tworząc "gniazdko". Plaster sera pokroić na 6 kawałków i ułożyć na dnie każdego gniazdka. Cebulę pokroić w kostkę, połowę ułożyć na dnie gniazdka na serze. Do każdego gniazdka wbić jedno jajko. Posypać resztą pokrojonej cebuli i oprószyć solą ziołową. Foremkę wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 C i zapiekać aż zetnie się białko, żółtko wedle uznania. Trzeba sprawdzić palcem naciskając lekko na żółtko jeśli jest miękkie będzie płynne jeśli sprężyste będzie całkowicie ścięte. Zapiekane jajeczka podałam z sałatką z pomidorków koktajlowych: pomidorki pokroić na pół wymieszać z drobno pokrojoną cebulką i łyżką posiekanej natki pietruszki, wszystko oprószyć przyprawą do pomidorów i dokładnie wymieszać.









2 komentarze:

  1. Genialne! Prosty i podejrzewam, że również smaczny przepis. Trafiłam na Twój blog przypadkiem, ale chętnie zostaną na dłużej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wspaniale sie prezentuje i smakuje ale prosty do przygotowania, życzę smacznego :)

      Usuń