składniki:
700 g obranej ze skóry i miąższu dyni
2 marchewki
300 g ziemniaków
3 liście selera
1 l wody lub bulionu
50 ml śmietanki 18% lub 30%
1 łyżeczka słodkiej papryki
gałka muszkatołowa Kamis
sól Kamis
mielony imbir Kamis
biały pieprz Kamis
ziarna dyni do posypania
Ziemniaki obrać pokroić w kostkę. Marchewki obrać pokroić w plasterki. Warzywa dokładnie wypłukać i przełożyć do garnka. Wlać 1 litr wody, dodać liście selera i gotować. Dynie pokroić w kostkę. Gdy ziemniaki i marchewka będą już prawie miękkie wyjąć liście selera i dodać pokrojoną dynię. Dodać słodką paprykę, gałkę, imbir, pieprz i sól do smaku. Gotować aż dynia będzie miękka. Następnie wszystko zmiksować na gładką masę, doprawić coś do smaku jeśli potrzeba. Dodać słodką śmietankę i dokładnie wymieszać. Zupę podałam posypaną prażonymi ziarnami dyni i kleksem słodkiej śmietanki.
uwielbiam krem z dyni!
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)