niedziela, 16 listopada 2014

Marchewka do obiadu

Często przygotowuję taką marcheweczkę jako dodatek do obiadku. Można podawać ją na ciepło lub na zimno. Gdy zostanie mi z obiadu to zajadam samą na kolację.

składniki:
1 kg ugotowanej marchewki
125 g masła
3 łyżki mąki
ewentualnie tymianek

Ugotowaną marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło i dodać pokrojoną marchewkę. Smażyć przez chwilę aż marchewka zrobi się lśniąca. Następnie dodać mąkę. Dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Można dodać nieco tymianku, ja wolę nie dodawać żadnych przypraw i pozostawić słodki smak marchewki.


5 komentarzy:

  1. Dla mnie nie "do obiadu", tylko "na obiad" byłaby idealna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak kto lubi:) ja zazwyczaj podaje ją do mielonego lub też jakiś roladek z kurczaka, sama na obiad tez moze być, można też wymieszać ją z kuskusem

      Usuń
  2. NA MASLE PODSMAZAM MARCHWKE PODEWAM WODA I DUSZE JESZCZE CHWILE BEZ DODATKOW JEST PYSZNA SOCZYSTA I SMACZNA

    OdpowiedzUsuń
  3. SUROWA MARCHEWKA DOWOLNEJ ILOSCI STARTA NA GRUBEJ TARCE,WRZUCIC NA ROZTOPIONE MASELKO NA 4 MINUTY PO PODSMAZENIU DOLAC TROCHE WODY I DUSIC DO MIEKKOSCI ,PYCHA

    OdpowiedzUsuń
  4. Dodać groszek i jest marchewka z groszkiem typowa :)

    OdpowiedzUsuń