Często przygotowuję taką marcheweczkę jako dodatek do obiadku. Można podawać ją na ciepło lub na zimno. Gdy zostanie mi z obiadu to zajadam samą na kolację.
składniki:
1 kg ugotowanej marchewki
125 g masła
3 łyżki mąki
ewentualnie tymianek
Ugotowaną marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło i dodać pokrojoną marchewkę. Smażyć przez chwilę aż marchewka zrobi się lśniąca. Następnie dodać mąkę. Dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Można dodać nieco tymianku, ja wolę nie dodawać żadnych przypraw i pozostawić słodki smak marchewki.
Dla mnie nie "do obiadu", tylko "na obiad" byłaby idealna:)
OdpowiedzUsuńjak kto lubi:) ja zazwyczaj podaje ją do mielonego lub też jakiś roladek z kurczaka, sama na obiad tez moze być, można też wymieszać ją z kuskusem
UsuńNA MASLE PODSMAZAM MARCHWKE PODEWAM WODA I DUSZE JESZCZE CHWILE BEZ DODATKOW JEST PYSZNA SOCZYSTA I SMACZNA
OdpowiedzUsuńSUROWA MARCHEWKA DOWOLNEJ ILOSCI STARTA NA GRUBEJ TARCE,WRZUCIC NA ROZTOPIONE MASELKO NA 4 MINUTY PO PODSMAZENIU DOLAC TROCHE WODY I DUSIC DO MIEKKOSCI ,PYCHA
OdpowiedzUsuńDodać groszek i jest marchewka z groszkiem typowa :)
OdpowiedzUsuń