składniki:
700 g szynki lub łopatki wieprzowej
1,5 l wody
2-3 listki laurowe Kamis
2 łyżki tartego chrzanu
3-4 łyżki śmietany 18%
1-2 łyżki mąki pszennej
kilka ziarenek ziela angielskiego Kamis
sól z pieprzem Kamis
olej do smażenia
kasza gryczana
Szynkę pokroić w niezbyt grube plastry, mniej więcej jak na kotlety schabowe. Kawałki mięsa lekko roztłuc, oprószyć solą z pieprzem i obsmażyć na patelni na oleju z obu stron. Wodę zagotować z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego. Na wrzątek wrzucić obsmażone plastry szynki. Doprawić do smaku solą z pieprzem i dusić na wolnym ogniu aż mięsko będzie miękkie. Mąkę wymieszać ze śmietaną i chrzanem z odrobiną wywaru. Zagęścić sos. Bitki podałam z kaszą gryczaną i buraczkami z cebula i papryką.
Często takie robię w domu.
OdpowiedzUsuńMniam mniam mniam. :) U mnie ostatnio też były bitki, ale w sosie musztardowym. :)
OdpowiedzUsuń