poniedziałek, 10 listopada 2014

Prosty bigos ze świeżej kapusty

Gdy nie mam kiszonej kapusty lub zanim nowa się ukisi robię taki bigos ze świeżej kapusty. Szybko się go robi i można dodać do niego zalegające nam w lodówce resztki wędlin czy mięsa. To taka lekka i szybka wersja tradycyjnego bigosu, którą możemy podać jako samodzielne danie lub też jako dodatek np. do kotleta.

składniki:

1 duża główka kapusty (ok 3kg)
300 g boczku wędzonego
300 g cienkiej kiełbasy
3 łyżki posiekanego koperku
1 duża cebula
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka natki pietruszki
3 listki laurowe
3 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz
woda lub bulion ok 2 litry

Kapustę pokroić grubo nożem i przełożyć do garnka. Zalać wodą lub bulionem i gotować nie przykrywając garnka. Kiełbasę pokroić w kostkę. Gdy kapusta zmniejszy swoją objętość dodać pokrojoną kiełbasę, koncentrat pomidorowy, koperek, natkę oraz listki laurowe. Wymieszać i dalej gotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Boczek wędzony pokroić w kostkę. Część chudszą dodać do gotującej kapusty. Część tłuściejszą wrzucić na patelnię i wysmażyć tłuszcz. Cebulę obrać pokroić na pół plastry i przesmażyć na wytopionym tłuszczu. Następnie dodać mąkę i przesmażyć. Gdy kapusta będzie już miękka dodać zasmażkę i dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze kilka minut mieszając aby się nie przypaliło. 


2 komentarze: