Cukinia nadal króluje w naszych posiłkach. Tym razem w towarzystwie makaronu. Pyszne duże rurki w kremowym sosie z dodatkiem kawałków kurczaka i cukinii. Szybko się robi i szybko znika z talerza.
składniki:
500 g makaronu, u mnie grube rurki ( rigatoni )
500 g piersi z kurczaka
600 g młodej cukinii
3 łyżki oleju kokosowego
400 ml śmietanki 30 %
2 garście posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
Nastawić wodę na makaron. Pierś kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Cukinię także pokroić w niedużą kostkę. Na patalni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego i podsmażyć mięso, niedługo aby zmieniło kolor. Podsmażone mięso przełożyć na talerz. Na patelni ponownie rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć pokrojoną cukinię. Następnie cukinię zalać śmietanką. Dodać podsmażonego kurczaka. Doprawić do smaku solą i pieorzem. Całość gotwać aż sos zgęstnieje a cukinia będzie miękkka. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Makaron ugotować al'dente, osączyć z nadmiaru wody i wrzucić do sosu. Dokładnie wymieszać. Nałożyć na talerze, posypać natką i oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz