środa, 18 września 2024

Gulasz z indyka z fasolką i marchewką

Kupiłam udźce z indyka. Najczęściej mięso to przeznaczam do mielenia zamiennie z łopatką wieprzową. Tym razem jednak mięsko pokroiłam w kostkę i zrobiłam taki gulasz czy potrawkę, nawet nie wiem jak nazwać, z dodatkiem marchewki i fasolki.  Bardzo smaczne i proste danie a mięso z udźca w kawałkach również bardzo szybko się robi.


składniki:

800 g mięsa z udźca indyka (bez kości i skóry)
2 marchewki (ok 200g)
300 g fasolki szparagowej, u mnie żółta i zielona
1 duża cebula
sól, pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 garście posiekanej natki pietruszki
3 łyżki oleju kokosowego
ok 1 l gorącej wody
2-3 łyżki mąki ryżowej

Mięso z indyka pokroić w większą kostkę. Fasolkę szparagową pokroić na mniejsze kawałki, marchewkę i cebulę pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju kokosowego i partiami podsmażyć mięso, krótko aby tylko zmieniło kolor. Przełożyć na talerz. Do ranka dodać 1 łyżkę oleju i zeszklić pokrojoną cebulę. Następnie dodać pokrojoną marchewkę i fasolkę. Wszystko razem podsmażyć. Do warzyw wrzucić mięso i całość zalać gorącą wodą. Dodać słodka papryke oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dusić aż składniki będą miękkie. Pod koniec dorzucić posiekaną natkę pietruszki. Sos zagęścić mąka ryżową wymieszaną z niewielką ilością wody. Gulasz podałam z kaszą pęczak oraz sałatką z ogórków

Polecam też:
Pulpety z indyka w sosie śmietanowo-pieczarkowym
Pieczeń z indyka z serem i szpinakiem
Indyk duszony z porem i marchewką





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz